40% от непълнолетните престъпници – неграмотни
40% от непълнолетните престъпници – неграмотни / netinfo
14 непълнолетни престъпници от община Пазарджик са осъдени от началото на годината досега за извършени криминални прояви. Двама от тях са с ефективни присъди, други двама са с обществено порицание а 10 са получили условни наказания. Данните бяха обобщени от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Общо 54 деца с асоциални прояви са преминали през местната комисия само за първите 9 месеца на годината. Образуваните дела са 35 за извършени кражби, хулигански прояви и побои. От началото на годината досега са наложени 63 възпитателни мерки, като най-често използвана е предупреждението. Статистиката сочи, че 21 от малолетните извършители на престъпления са неграмотни. Данните за общината показват още, че най-много криминални деяния се извършват от деца с ромски произход - 34, 18 са провинилите се българи и двама - турци. Според статистиката 65 престъпления са извършени от 70 малолетни и непълнолетни за първото 9-месечие на годината.

В момента общо 234 малолетни и непълнолетни са регистрирани в Детска Педагогическа стая в Пазарджик. Новите лица, заведени на отчет пред 2008 година са 46. 5 деца са преминали през Детска педагогическа стая заради злоупотреба с опиати, 11 са разпитвани заради бягство и скитничество, един за хомосексуализъм. За отчетния период 22 непълнолетни и още толкова малолетни лица са станали жертва на престъпления, а на 12 е предоставена полицейска закрила. 15 са децата, заведени на отчет заради бягство от домовете им. Най-честите причини за бягства и за детските престъпления според инспекторите от Детска педагогическа стая са занижения или липсващ родителски контрол и съжителството с криминално проявени родители.