40% от абонатите на ЕVN плащат 2 фактури през август
40% от абонатите на ЕVN плащат 2 фактури през август / netinfo

Всички електромери на абонатите на EVN ще бъдат засечени извънредно от 1 до 8 юли във връзка с въвеждането на новите цени на тока от началото на месеца, които ДКЕВР ще обяви в четвъртък. 1200 служители ще бъдат ангажирани в масираното отчитане на 1,5 млн уреда в Южна България, за да не се натрупва на клиентите плащане за повече от 30 дни, съобщи ръководителят на отдел “Регулационен мениджмънт” в австрийската компания Гочо Чемширов. Той подчерта, че така дружеството се надява да избегне миналогодишните драми с двойните и тройни сметки, които се погасяваха през септември, в чиято коректност клиентите така и не бяха убедени.

Около 40% от абонатите, чиито електромери по график се засичат след 8-мо число, сега ще получат по две фактури, които ще се плащат през август. Първата сметка ще бъде по старите цени, а втората – по-новите. Отчетеният в тях период сумарно трябва да е приблизително месец.

За пръв път Енергото въвежда и самоотчитане, което ще става със специални декларации, съобщи ръководителят на отдел “Клиентски сметки” Петър Янков. Инкасаторите ще оставят в пощите документа, в който абонатът може сам да попълни консумацията си за последния месец и да го занесе до 10 юли в Клиентския енерго център /КЕЦ/. Това ще позволи да не бъдат ощетявани онези, които са отсъствали по време на извънредното засичане и до чиито електромери няма достъп.