40 000 под угроза да стоят на студено, “Булгаргаз” спира доставките за Пловдив
40 000 под угроза да стоят на студено, “Булгаргаз” спира доставките за Пловдив / netinfo

40 000 абонати в Пловдив и Асеновград може да останат след 4 дни без топла вода и парно. Има реална опасност “Булгаргаз” да спре подаването на гориво за “Топлофикация Пловдив” заради натрупани огромни задължения, предупреждава в отворено писмо до абонатите си “Топлофикация”.

Ултиматумът на газовото дружество за изплащане на част от дълга е изтекъл вчера и “Топлофикация” е получила отсрочка само до понеделник, призна пред Дарик изпълнителният директор Мирко Угринов. Той посочи, че засега се отлага пускането на парното в сгради, в които средния дълг на домакинство надвишава 350 лева. Това са над 600 блока, предимно в ЖР “Тракия”, научи Дарик.

С 3 млн. лв. са нараснали само през миналия отоплителен сезон неплатените сметки на битови абонати, което не позволява дружеството да си плаща газта, каза Угринов. Негативно влияние оказва и закъснението на изравнителните сметки, както и факта, че след получаването им дружеството възстановява надвзетите пари, но тези, които имат да доплащат, не го правят.

Угринов отказа да посочи размерите на дълговете на абонатите и на ТЕЦ-а към Булгаргаз. По неофициална информация на Дарик, и двете суми надхвърлят 14 милиона и половина.

Опасността Пловдив да остане без парно и топла вода е съвсем реална, казват от “Топлофикация” и призовават абонатите си спешно да се издължат. В противен случай “Булгаргаз” ще бъде в правото си да приложи крайната санкция със спиране на доставките, защото освен старите задължения “Топлофикация” ще натрупа и нови, призна Угринов. Той обясни, че разходът за гориво през зимните месеци скача три пъти и е около 3 млн. лв. месечно. Първите сметки за включено парно обаче се плащат 45 дни, след като консумацията вече е факт.