4-годишен влезе в Тунджа
4-годишен влезе в Тунджа / dariknews.bg

Близо 300 мъже се хванаха на мъжкото хоро в река Тунджа, което се прави всяка година на Богоявление в Калофер.Сред смелчаците бе  и 4-годишният Владимир Атанасов, чийто баща хвана кръста. Тази година на мъжкото хоро се хвана и областният управител Здравко Димитров. По традиция началото на калоферския ритуал беше известено с гръм на черешово топче.

Шествието тръгна от къщата на кмета на града Румен Стоянов още в 7.00 часа. Самият той се е хвърлял 6 пъти в ледените води на реката на Йордановден. С бунтовни песни на уста  и под звуците на гайдата на 10 - годишния Данчо мъжете стигнаха до моста на река Тунджа и направиха няколко репетиции на сухо край реката. Точно в 8.00 часа най-смелите нагазиха в ледените води на Тунджа. Здравко Димитров с народна носия и българския трибагреник  също

4годишен влезе в Тунджа
netinfo
спази ритуала и влезе  заедно с калоферци в реката. Кръстът хвана бащата на най-малкия участник в традицията – 4 – годишният Владимир Атанасов. По традиция момченцето изнесе църковния символ на сушата.

Емоцията е силна, няколко години подред се каня да вляза в реката, тази обаче реших и го направих, каза веднага след излизането си от водите на Тунджа областният управител. Изживяването е невероятно,студът не се усеща, но най-хубавото е,  че съхраняваме традицията. Нека това мъжко хоро се запази и през идните години“, допълни още Здравко Димитров.

Ритуалът – мъжко хоро в Тунджа  предхожда хвърлянето на кръста  в реката. Традицията е на повече от 200 години и не е прекъсвана през годините. По време на комунизма вместо кръст в реката  е хвърляна  църковна купа. В хващането на кръста за здраве участват всички мъже на хорото в ледените води на реката. Късметлията дава кръста на най-малкия участник в традиционния калоферски ритуал.