3,5 млн. българи могат да останат без евтини лекарства
3,5 млн. българи могат да останат без евтини лекарства / dariknews.bg/ архив
Владимир Афенлиев за генеричните лекарства
72354
Владимир Афенлиев за генеричните лекарства
Николай Хаджидончев за цените на лекарствата
д-р Александър Калайджиев за опасните генерици
  • Владимир Афенлиев за генеричните лекарства
  • Николай Хаджидончев за цените на лекарствата
  • д-р Александър Калайджиев за опасните генерици

Има реална опасност евтините лекарства да изчезнат от българския  пазар, а това ще доведе до по-високи разходи за лечение на 3.5 милиона пациенти с диабет, високо кръвно  налягане и сърдечни заболявания. Над 30 медикамента вече са изтеглени от пазара заради  неадекватното им ценообразуване, алармират производителите на генерични лекарства.  Липсва прозрачност на лекарствената политика и баланс при рационализирането на системата, а държавата трябва да си даде ясна сметка, че парите за здравеопазване няма да се увеличат, каза Владимир Афенлиев от Европейската генерична асоциация.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания плащат от джоба си между 50 и 75% от от стойността на лекарствата, заяви в ефира на Дарик Николай Хаджидончев от Българската генерична фармацевтична асоциация По думите му, в момента хората нямат възможност да си купуват скъпите оригинални лекарства и затова пренебрегват лечението си, като често чупят хапчето на две или пият таблетката през един път.

Необходима е национална прогенерична политика, за да се намалят разходите за здравеопазване, така че пациентите да имат по-лесен достъп до модерно лечение. Около тази теза се обединяват експертите.

Генеричното лекарство обаче не винаги значи качествено лекарство. Някои генерици дори са забранени като заместители на оригиналите.Това заяви пред Дарик, председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, д-р Александър Калайджиев.

Има случаи, в които оригиналното лекарство е направено така, че действието му да продължава 24 часа. Генерикът от своя страна, е изработен по същата методика, но въздейства на организма едва 8 часа. При сърдечно-съдовите проблеми това може да доведе до инфаркт, категоричен е д-р Калайджиев.

По думите му, личните лекари, както пациентите са притиснати до стената с цените на лекарствата.

Доста често пациентите поставят условия за предписване на по-евтин медикамент, за да могат да си го позволят финансово и тогава личните лекари поемаме риск с тази по-евтина терапия, уточнява председателят.

Повече по темата, можете да чуете в прикачените аудио-файлове.