3000 екзотични пеперуди разперват криле в Природонаучния музей
3000 екзотични пеперуди разперват криле в Природонаучния музей / freeimages.com
Огнян Тодоров пред Дарик
85226
Огнян Тодоров пред Дарик
Огнян Тодоров пред Дарик
  • Огнян Тодоров пред Дарик
  • Огнян Тодоров пред Дарик

Частна изложба от около 3000 препарирани пеперуди от цял свят подготвят в Природонаучния музей в Пловдив. Това каза в ефира на Дарик директорът на музея Огнян Тодоров.

Той отбеляза, че ще бъдат показани най-големите и най-красивите пеперуди, някои от които са колекционерски видове. Освен това, ще бъдат изложени и всякакви видове тропически насекоми.

Изложбата ще бъде отворена за посетители в средата на следващата седмица, уточни Тодоров.

/Информация за часовете на прожекциите, може да намерите ТУК/

Преди това събитие, от Природонаучния музей организират Ден на отворените врати в Планетариума. Инициативата ще се проведе в неделя (20 март) и е по повод Международния ден на Планетариумите.

„В този ден ще излъчим 5 прожекции, които ще бъдат безплатни за посетителите. Програмата на Планетариума ще включва лекция за съзвездията в Северното небесно полукълбо през пролетта, лекция за Слънчевата система, както и заглавията ‘’Яростната Вселена” и ‘’От Земята към Вселената”, посочи директорът.

Той припомни, че пловдивският Планетариум е съоръжение от най-ново поколение и е единствен в страната. Към края на годината предстои да се закупи и сестема за излъчване на 3D филми, която е на стойност 120 хил. лв. и за закупуването й, ще разчита на приходите от музея.

До 2-3 месеца се очаква всички ремонтни дейности по Природонаучния музей да приключат и да отворят врати всимки зали, които са над 15.

/Цялото интервю с Огнян Тодоров, може да чуете в прикачения аудио-файл/