3 месеца гратисен период за въвеждане на електронното таксуване
3 месеца гратисен период за въвеждане на електронното таксуване / снимка:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив /АРХИВ

3 месеца гратисен период ще имат пловдивчани и гостите на града за да свикнат с новите неща при въвеждането на електронното таксуване. Това заяви кметът Иван Тотев и уточни, че след 1-ви април  хората все още ще могат да си купуват книжни билети вътре в автобусите, като кондукторите, освен че ще продават билети, ще трябва да разясняват на хората нововъведенията.

Той припомни, че са предвидени общо 12 вида различни документи за пътуване, които включват почасови и дневни билети за една или няколко линии, чрез валидиране на „смарт карта“ и билет за 10 броя еднократни пътувания за всички линии. Ще има и едноседмични карти, валидни за една или няколко линии, както и 3,6,9 и 12-месечни карти,  за всички рейсове на „смарт карта“. Ще бъдат запазени и преференциалните карти за пътуване, които също ще имат електронни варианти. Електронната непреференциална карта (смарт карта) позволява многократно зареждане на различни превозни документи. На една карта могат да се заредят до пет превозни документа едновременно. Картата разполага с електронен портфейл.

„Очакваме всички тези промени да предизвикат сериозен хаос в първите дни и за да го избегнем, в началото ще се работи и по старата система“, обясни Тотев.

По отношение на парите за превозвачите той обясни, че те ще получават 94% от приходите от продажба на карти, а останалата част ще остава за общината за разходите по издаването им и заплати на хората, които ги продават. Все още няма решение обаче как ще се разпределят парите от продажба на билети, но това ще бъде уточнено след въвеждането на новата система от 1-ви април.

 

Преференциалните карти за пътуване остават 16 лева, а еднократният билет 1 лв. Едночасов билет с прикачване ще струва 1.5 лв., еднодневен - 4, а за 24 часа- 5 лв. Електроннното зареждане на 10 билета в смарт карта ще струва на пловдивчани и гостите на града 9 лева, едноседмичната карта за една линия - 12.5, а едномесечната - 35 лева. За пътуване по всички линии в рамките на един месец услугата ще струва 50 лева, съответно за три месеца -130, за половин година -260, за 9 месеца -390 и годишно- 520 лева.