3-годишни деца се учат да плетат по европейски
3-годишни деца се учат да плетат по европейски / снимка: zigzagproject.eu
3 годишни деца се учат да плетат по европейски
72556
3 годишни деца се учат да плетат по европейски
  • 3 годишни деца се учат да плетат по европейски

Деца от 3 до 12 години ще се учат да плетат заедно със своите родители. В европейския проект участват градовете Рим, Амстердам и София. Малчуганите ще работят с художници, докато се запознават с материалите,  различните техники и историята на текстилната индустрия. На 25 май в София предстои и семеен уъркшоп по „плетене“, участието в който е абсолютно безплатно.

“Зиг Заг” е цикъл от културни събития и ателиета, които представят изкуството отблизо и имат за цел да стимулират децата, техните семейства и учителите да научат повече за техниките на плетене и тъкане, които могат да се прилагат и вкъщи. Според организаторите текстилът играе важна роля в запазването на културното наследство и дава представа за различните традиции, ценности, символи и история на народите.

В Деня на София - 17 септември, ще бъде изложена голяма композиция от плетива, в която всеки желаещ може да участва със свое произведение.

Децата откриват изкуството чрез текстилни артефакти от Европа и научават интересни неща за производството на т.нар. „умни тъкани”, разказва още Мария Банова, куклен режисьор, един от организаторите на международния проект за деца „Зиг Заг“.

Всеки който иска може да се регистрира на www.zigzagproject.eu

За целите, които си поставя проекта „Зиг Заг“ и какво ще научат децата чрез него, можете да чуете oт интервюто на Ваня Трингова.