/ / ДариДобрич, Валентина Добринчева
232 проверки на 212 обекта, от които 115 планови и 117 извънредни, извърши през изминалия месец март пловдивската екоинспекция. В рамките на проведения контрол са дадени 89 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
 
Екоинспекцията състави нови 4 акта за горене на отпадъци

В изпълнение на заповед на министъра на околната среда и водите екоекспертите извършиха проверки за наличие на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в речните легла и прилежащи територии в общините Асеновград, Садово, Кричим, Перущица, Сопот, Брезово, Марица и Хисаря. Констатирани са замърсявания с отпадъци в речни легла и прилежащи територии, за които ще бъдат предприети административно-наказателни мерки в общините Асеновград и Сопот.
 
В резултат от контролната дейност на РИОСВ-Пловдив не се установи незаконна търговия със защитени видове растения и животни в нарушение на Закона за биологичното разнообразие.
 
Трима роми ги грози глоба до 5000 лв. за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

За месец март от директора на екоинспекцията са издадени 10 наказателни постановления с общ размер на 22 000 лв. за неизпълнение на предписания, нерегламентирано изгаряне на отпадъци, неподдържане качеството на заустваната в повърхностен воден обект отпадъчна вода от производствената дейност.
 
Общо събраните суми от РИОСВ по наложени  глоби и санкции са близо 34 200 лв. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Садово – около 5 500 лв., Карлово – около 2 500 лв., Марица – около 1900 лв.
 
През месец март са постъпили 50 сигнала на „зелен“ телефон и 11 писмени жалби, които са обработени своевременно, уверяват от ведомството.