2/3 от пловдивчани са се включили в есенния артмаратон
2/3 от пловдивчани са се включили в есенния артмаратон / netinfo

Близо един милион лева е бюджетът на третия Есенен салон на изкуствата в Пловдив, който продължи 2 месеца. Това обявиха заместник-кметът по културните въпроси Анастас Бадев и началникът на ресорния отдел в общината Йохан Девлетян. За двумесечния артмаратон общината бе заделила 350 хиляди лева, но привлечените средства са много повече. Третия Есенен салон на изкуствата в Пловдив е привлякъл около 200 000 посетители, с което проявата окончателно е излязла извън границите на региона, отчетоха организаторите.

Повече от 150 самостоятелни сценични изпълнения с над 2 500 участници от 20 държави е равносметката от 60-дневната културна фиеста от концерти, изложби, спектакли, цирк, два театрални и няколко музикални фестивала.

Сред най-забележителните събития в рамките на Есенния салон бяха концертът на флейтиста и вокала на легендарните “Джетро тъл” Йън Андерсън за откриването на феста и традиционните вече Джаз вечери под тепетата с участието тази година на френския виртуозен цигулар Жан-Люк Понти, Йълдъз Ибрахимова, Милчо Левиев, както и много изгряващи изпълнители. Отново около 150 бяха културните прояви само в Нощта на музеите и галериите, която протече паралелно в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Хасково.