2,3 милиарда евро за България по Програмата за развитие на селските райони
2,3 милиарда евро за България по Програмата за развитие на селските райони / снимка: Иванка Петкова, Дарик радио Пловдив
2,3 милиарда евро за България по Програмата за развитие на селските райони
78673
2,3 милиарда евро за България по Програмата за развитие на селските райони
  • 2,3 милиарда евро за България по Програмата за развитие на селските райони

До края на месеца ще бъде отворен приемът по мярка 4.1 за инвестиции в селски стопанства на новата Програма за развитие на селските райони. Първите проекти ще бъдат приети още през април, съобщи в Пловдив земеделският министър Десислава Танева.

Над 2,3 милиарда евро европейски средства по програмата ще бъдат насочени към българските стопанства. От тях над 1 милиард евро ще бъдат предоставени за инвестиции в земеделски стопанства за подобряване на тяхната конкурентноспособност, допълни министърът. Една част от останалите средства ще бъдат за агроекологични плащания, а около 672 млн. евро - за подобряване на живота в т. нар. селски райони или общински мерки.

Около 4 хиляди земеделски стопанства ще бъдат подпомогнати, подчерта министър Танева. Голяма част от тях са производители на плодове и зеленчуци, които са приоритетен сектор за правителството, допълни тя. (чуйте подробности в прикачения файл)

Земеделският министър обаче призна, че в първия прием по новата програма няма да се приемат проекти за изграждане на хидромелиоративни съоръжения. Причината е, че миналата година е подписан договор за анализ между България и Световната банка за реформи в сектора. Докладът трябва да е готов в края на юни, затова приемът на проекти за напояване ще стане през есента, допълни земеделският министър.

Новината обаче не бе приета добре от земеделски производители. Красимир Кунчев, който отглежда плодове и зеленчуци в землището на село Трилистник, обясни, че така "добрите намерения стават на пух и прах". Всеки, който се е занимавал със земеделие, знае, че е безсмислено да създаваш зеленчукови или овощни градини без поливане, заяви стопанинът.

В Аграрния университет в Пловдив земеделският министър откри семинар на тема "Иновации и земеделие в Израел". Посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз заяви, България има огромен потенциал, а Израел има научните технологии и може да помогне за истинска революция не само в българското земеделие, но и в икономиката като цяло.