2008 г.: Магистрала свързва Пловдив и Асеновград
2008 г.: Магистрала свързва Пловдив и Асеновград / netinfo

Изграждането на 10,4 км магистрала между Пловдив и Асеновград ще започне догодина. Това съобщи изпълнителният директор на Агенция “Пътища” Веселин Георгиев днес в Садово, където бе заедно с премиера Сергей Станишев и транспортния министър Петър Мутафчиев. Стойността на мащабния инфраструктурен проект е близо 8 млн. евро. Ще започне и основната реконструкция и рехабилитация на пътя Асеновград – Чепеларе – Смолян, където ще бъдат вложени 15 млн евро. Реализацията на двата проекта ще реши проблемите с придвижването на туристите от и към Пампорово, коментираха от областните управи в Пловдив и Смолян.

През март догодина ще стартира реконструкция на първокласния път София-Пловдив, съобщи още Георгиев. По предварителни разчети рехабилитацията на 100-километрово алтернативно на магистрала “Тракия” трасе ще струва 25 млн. евро. Проектирането трябва да приключи до края на тази година, а строителството ще бъде на два лота.

20 млн. лева пък ще бъдат инвестирани в следващите 2 години в пътните участъци на Шишманци, Съединение и Бяла черква. Парите ще дойдат по програмата за регионално развитие, уточни Веселин Георгиев. Той подчерта, че общо 130 млн лв ще бъдат вложени в следващите 4 години в републиканските пътища на територията на Пловдивска област. Само обектите в региона, които се ремонтират от началото на тази година до юни 2008 г., са на стойност над 40 млн лв.

Съвместна работна група на експерти от Агенция “Пътища” и Национална компания “Железопътна инфраструктура” ще търси решение на проблема с наводняването на подлеза на Централна гара при всеки дъжд, съобщи още Георгиев.

Той добави, че причините за наводняването на подлеза ще бъдат обследвани обстойно и ще бъде предложено цялостно проектно решение. Георгиев обаче не се ангажира със срокове , тъй като проблемът е общински и Агенция “Пътища” оказва само методическо съдействие.