/ gong.bg
Репортаж на Искра Койчева
101555
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Близо 20 000 фенове на двата пловдивски футболни клуба „Ботев“ и „Локомотив“ ще тръгнат днес за София, където от 19.00 часа на националния стадион ”Васил Левски” ще се изиграе историческият финал за Купата на България.

Привържениците на Ботев и Локо ще бъдат екскортирани от полицията при придвижването им по магистрала "Тракия". Те ще трябва да заредят автомобилите си предварително с гориво, защото от съображения за сигурност, бензиностанциите по магистралата няма да работят, докато покрай тях преминават феновете на двата отбора.

За първи път градът на тепетата излъчва и двата финалиста, които ще спорят за трофея. Очаква се футболната среща да бие всякакви рекорди по посещаемост - по информация на Дарик до 17:00 часа вчера бяха продадени 19, 500 билета, 15 000 от които са изкупени от привържениците на „жълто-черните“. Специално за финала пристигат фенове и на двата отбора от САЩ и Европа.

Строги мерки за сигурност са предприели софийската и пловдивската дирекция на вътрешните работи. За да няма напрежение, часът на тръгване на привържениците на двата отбора ще е различен.

Феновете на „Ботев“ ще тръгнат в 13 часа от базата на клуба в пловдивския район „Коматево“, а един час по-късно ще тръгнат и привържениците  на „Локомотив“, съобщи за Дарик шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков.

По време на пътуването на феновете по магистралата няма да се допуска спирането им. По целия път ще има позиционирани патрулки. Пристигайки в София, привържениците и на двата отбора ще бъдат разделени, както и след приключването на срещата.

Най-вероятно на стадиона ще бъдат допуснати само сгъваеми чадъри, така че хората да си носят дъждобрани, предупреди още старши комисар Илков.

Униформени служители ще следят за недопускане на спортното съоръжение на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки/.

Финалът между отборите на „Ботев Пловдив“ и „Локомотив“ е празник за града на тепетата. Кметът Иван Тотев пожела успех и на двата клуба и обяви, че днес ще пусне по-рано от работа служителите на общинската администрация, които искат да гледат на живо историческия за двата отбора футболен двубой, като призова и останалите работодатели от Пловдив да сторят същото. На националния стадион „Васил Левски“ се очаква да има и много ученици от града на тепетата, освободени специално от родителите си заради днешната среща, както и възпитаниците на школите и на двата тима.

За да бъде избегнато струпване, вратите на „Васил Левски“ ще бъдат отворени в 16.30 часа, а билети на касите няма да се продават. Заради футболната среща в следобедните часове в централната градска част на София е възможно да има временно затруднение в движението.

Първи ще си тръгне футболният отбор, който загуби срещата. Победителят - новият носител на Купата на България, ще остане за церемонията по награждаването и ще напусне Националния стадион не по-рано от един час след загубилия тим.
 
Съвместно със Столична община са координирани действия за осигуряване на места за паркиране на организирано пристигащите в София фенове на двата отбора. За феновете на „Ботев“ Пд е предвидено да имат възможност да паркират на ул.“Кирил Видински“, а за привържениците на „Локомотив 1926“  Пд - на площада пред Храм- паметник „ Св. Александър Невски“.

Очаква се футболистите и на двата отбора да излязат с фланелки с логото на "Пловдив- Европейска столица на културата".