18 ноември – световен ден на възпоминание на жертвите на пътно-транспортни произшествия
18 ноември – световен ден на възпоминание на жертвите на пътно-транспортни произшествия / netinfo

При 671 тежки катастрофи на територията на Пловдив и областа от началото на годината са убити 80 човека, 878 са ранени, съобщиха от полицията. Данните сочат намаление на загиналите при пътно-транспортни произшествия в региона, тъй като убитите са с 43 по-малко в сравнение с 2006 година.

Областна дирекция на полицията в Пловдив и сектор “Пътна полиция“ се присъединяват към инициативата, 18 ноември –световен ден за възпоминание на жертвите на пътно-транспортни произшествия в знак на съпричастност с болката от загубата на близките. Пловдивската полиция призовава в неделя на 18 ноември, да си спомним за тези, които са убити на пътя, и за тези, които продължават да страдат в резултат от възникнали произшествия.

Всяка година по пътищата на нашата страна при пътни произшествия загиват около 1000 души и над 11 000 са ранени. С резолюция от 2005 година Генералната асамблея на ООН предложи на световната общественост ежегодно всяка трета неделя на месец ноември да бъде Световен ден на възпоменание за жертвите на пътнотранспортните произшествия.

За 2007 година този ден е 18 ноември.