15 лв. на декар за стопаните с декларирана земя
15 лв. на декар за стопаните с декларирана земя / netinfo
Около 15 лв. на декар ще получат още тази година земеделските производители, които са декларирали и идентифицирали обработваемата си земя и са подали заявления за изплащане на парите. Това заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил при откриването на 16- тото издание на Международната селскостопанска изложба "Агра" в Пловдивския панаир. Той уточни, че тази сума обхваща преките плащания от еврофондовете и малко над 4 лева на декар национално доплащане, макар че парите от двата източника на финансиране ще се получават с около месец разлика.

Схемата за националните доплащания е подписана вчера от министър Кабил и по нея ще се подпомагат производителите на всички полски култури, зърнени, бобови, хмел, захарно цвекло, както и производителите на черупчести плодове. Собствениците на лозя и овощни градини, извън тези категории, могат да ползват финансиране само по реда на пазарната подкрепа.

Срокът за идентификация на земите, който изтича в края на този месец, няма да се удължава, предупреди министър Кабил. Той обаче подчерта, че опознаването на обработваемата земя може да става и при самото подаване на заявленията за изплащане на парите, което ще става от 1 март до 15 май.