15 археолози консервират местността „Кози грамади”
15 археолози консервират местността „Кози грамади” / dariknews.bg
15 археолози консервират местността „Кози грамади”
32919
15 археолози консервират местността „Кози грамади”
15 археолози консервират местността „Кози грамади”
  • 15 археолози консервират местността „Кози грамади”
  • 15 археолози консервират местността „Кози грамади”

15 археолози започват втория етап на проучванията в местността „Кози грамади" край Старосел. Това съобщи за Дарик кметът на населеното място Иван Жутев. Делегацията ще бъде ръководена от зам.-директора на Националния исторически музей (НИМ) д-р Иван Христов. За този етап, който ще продължи около месец, са отпуснати целево 15 000 лева от Министерство на културата, уточни кметът и добави, че дейностите ще се подпомагат и от спонсори и партньори.

/Повече за експедицията чуйте от ръководителя д-р Иван Христов в прикачения звуков файл 1/

„Кози грамади" ще бъде сред водещите обекти на българската археология през следващите години, заяви ръководителят на експедицията д-р Иван Христов. Там има крепост, светилище, жертвеници, древни пътища и кариери.

/Повече за древните обитатели на местността "Кози грамади" чуйте от д-р Иван Христов в прикачения звуков файл 2/

Д-р Христов обясни, че основните им задачи през този етап са да се продължат проучванията, както и да се извърши аварийна консервация, за да може обектът да посрещне зимата и напролет да започне същинската работа по запазването му. Според него в местността има светилища, които не съществуват изолирани, а около тях са построени комплекси и е оформена една свещена територия, може би става въпрос за Свещената планина на траките. Експедицията и обектите ще се охраняват от МВР, предупреди д-р Христов. 

Археологическите разкопки край Старосел започнаха още през 2000 година. Тогава проф. Георги Китов откри единствения по рода си Тракийски култов център, известен още като селището със стоте могили. През 2002 година бе разкрит втори храм, наречен „Могила Хоризонт". През 2005 година след предварителни проучвания и сондажи в местността „Кози грамади" в Средна гора на височина 1 400 метра, експедиция на НИМ откри огромна тракийска постройка, която оприличи като владетелска резиденция, където днес започнаха археологическите дейности. Първият етап от проучванията в местността „Кози грамади" приключи преди малко повече от месец.