134 години от обесването на Левски
134 години от обесването на Левски / netinfo

Панахида по случай 134- тата годишнина от обесването на Васил Левски ще бъде отслужена днес в 11 часа в храм „Св.СВ. Апостоли Петър и Павел” в Пловдив. Поклонението на признателните граждани ще бъде в 11.30 часа пред паметника на Апостола на централната алея на хълм „Бунарджика”.

Слово ще прознесе директорът на Националната търговска гимназия - Пловдив Юлия Юрдекова.

На поклонението са поканени представители на административната власт, на армията, църквата, политически и обществени организации и граждани.

В Смолян 134- тата годишнина от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана с факелно шествие на учениците от смолянските училища. Идеята е на общинския клуб "Съхрани българското". От различни места в родопския град ще тръгнат три лъча с ученици, които ще се съберат пред паметника на Апостола в двора на природо-математическата гимназия “Васил Левски” където вечерта ще състои официалната церемония, последвана от тържествена заря.

В Карлово в памет на Апостола на свободата Васил Левски новият пловдивски митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва. Такъв вид църковен ритуал е забранен, според Канона, по време на Великите пости. Митрополит Николай, обаче, е получил специално разрешение за това.