132 дела за домашно насилие в районния съд
132 дела за домашно насилие в районния съд / netinfo

132 производства по Закона за защита срещу домашното насилие са образувани в пловдивския районен съд за първите десет месеца на тази година, съобщи днес адвокат Татяна Рискова, която работи като правен консултант на Фондация „Български център за джендър изследвания” в Пловдив. 95 от делата са приключени, а 50 са прекратени по желание на молителите. 32 окончателни заповеди за защита са издадени до момента, но не всеки път те се изпълняват веднага от полицията, алармираха правозащитните адвокати.

Жертвите на домашно насилие най-често са жени и деца, твърдят от Фондацията. Затова дните от 25 ноември до 10 декември се отбелязва като 16-дневка против насилието над жените.

Според правозащитниците напоследък съществува порочна практика да се завеждат дела за прилагане на права за защита при бракоразводни дела, без това да е необходимо. Те настояват за криминализиране на съдебната заповед за защита. От фондация „Дива” пък възнамеряват да проведат срещи с бракоразводните съдии в рамките на информационна кампания за домашното насилие.

 Двете фондации настояха да се използват по предназначение парите, заделени по Националната програма по Закона за защита срещу домашното насилие. По нея от държавния бюджет са заделени 270 хил. лв. за разкриване на кризисни центрове, но за тях може да се кандидатства само от името на общините.