130 души бягат на ултрамаратона Персенк Ултра в Родопите
130 души бягат на ултрамаратона Персенк Ултра в Родопите / снимка: sxc.hu

Общо 130 ултрамаратонци – участници в тазгодишното издание на Персенк Ултра, стартираха точно в 0.00 часа днес от площада в Асеновград. Сред тях има и световни рекордьори по бягане като Любомир Палакарчев и Руско Кадиев. 110 са българите, както и състезатели от Гърция, Турция, Събрия, Македония, Великобритания, САЩ и Украйна, съобщи за Дарик Николай Марангозов, организатор на най-големия ултрамаратон в България.

Трасето на двудневното състезание минава се през връх Баба, Бяла черква, с. Орехово, местността Кабата, Чудните мостове до хижа „Персенк“ и обратно. По 130-километровия маршрут има общо 9 подкрепителни пункта, на които бегачите ще получават напитки, храна, информация и медицинска помощ, ако е необходима. За състезателите ще се грижат общо 110 доброволци от Асеновград и района.

Предвиден е още един маршрут – 80-километровото трасе Орехово Ултра, което е посветено на 80-годишнината от преименуването на Станимака в Асеновград. То ще приключи около 6 часа сутринта утре.

Финалът на Персенк Ултра е в неделя в 12 часа. Награждаването на победителите в двата ултрамаратона е предвидено за 13 часа.

И двете състезания са квалификационни и носят точки за всеки участник, преминал разстоянието в рамките на контролното време. Тази година състезател, пробягал успешно Персенк Ултра 2014, ще получи 4 точки, а Орехово Ултра – 2 точки, уточняват организаторите.