1/3 от трудовите дела в страната отиват в Апелативен съд Пловдив
1/3 от трудовите дела в страната отиват в Апелативен съд Пловдив / netinfo
Апелативният съд ще бъде последна инстанция в решаването на делата за уволнение и по други трудово-правни спорове, заяви в съдебната рубрика “Темида” на Дарик радио заместник-председателят на Апелативният съд в Пловдив Юлиян Русенов. Целта е да бъде разтоварен Върховния касационен съд и блокираните с години дела да се решават в по-кратки срокове.

Новата законова уредба ще действа временно и ще важи за всички трудови дела, които са насрочени във ВКС за дати след 30 юни 2008 г. и за такива, които изобщо не са насрочени, посочи съдия Русинов. Новите жалби вече се подават в Пловдив, а залежалите във Върховния касационен съд се изпращат по служебен ред, без да са необходими допълнителни действия от страна на жалбоподателя. Апелативните магистрати в Пловдив очакват да им бъдат прехвърлени между 1500 и 2000 дела от Върховния касационен съд, каза Русенов. Това е приблизително 1/3 от общия брой трудови дела за страната, тъй като апелативният район е наситен с големи индустриални предприятия.

След влизането в сила на новия Гражданско процесуален кодекс през март 2008 година Върховният касационен съд ще решава дали да разглежда жалбите. Това е най-голямата касационна промяна в съвременното българско право според заместник председателя на Апелативен съд Пловдив Юлиян Русенов. Критериите предвиждат да се гледат основно дела, решени в противоречие с общоустановената съдебна практика.