12 години затвор за хисарския Остап Бендер
12 години затвор за хисарския Остап Бендер / netinfo
12 години лишаване от свобода постанови Пловдивският окръжен съд  за 63-годишният Румен Чернаев, който на 21 април се е опита да убие директорката на Центъра за работа с деца в Хисар Стоянка Календерска.

Делото бе разгледано по бързата процедура, след като подсъдимият се призна за виновен. Съдът определи опита за убийство като особено жесток и над длъжностно лице.

Между подсъдимия и жертвата е имало връзка, която жената прекратява след като разбира, че той се представя под чужда самоличност и е задържан за измами. Чернаев нахълтва в кабинета на Календерска и й нанася многобройни удари с нож, четири от които лекарите определиха като смъртоносни. Тя е спасена благодарение на счупване на острието на хладното оръжие в ребрата й.

Пред съда Румен Чернаев заяви, че не е имал намерение да убива Календерска и много съжалява за деянието си. Адвокатът му Димитър Пенев пък лансира версията, че клиентът му  е действал в пристъп на ревност и е частично невменяем. Освен присъдата, съдът постанови подсъдимият да заплати 30 000 лева на жертвата за нанесените й неимуществени вреди.

Присъдата на Чернаев може да бъде обжалвана в 15 - дневен срок пред Апелативния съд.