1000 казаха “ЧРД, Альоша!”
1000 казаха “ЧРД, Альоша!” / netinfo

“Честит рожден, Альоша! Пази влюбените” – Така поетът Любомир Левчев завърши словото си пред повече от 1000 души, дошли на честването на 50-годишния юбилей на паметника на Альоша в Пловдив тази вечер. Церемонията, която бе снимана от няколко руски телевизии, съвпадна с 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

Альоша е символ на обединението, а не на разединението, каза в приветствието си областният управител на Пловдив и председател на Инициативния комитет за честването Тодор Петков. Руският посланик Н.Пр. Анатолий Потапов благодари “на всички, отстоявали паметника през годините”, в които заради политическо противопоставяне имаше немалко призиви за събарянето му. Ораторите подчертаха, че войникът от паметника гледа към изгрева и е обърнал гръб на онези, срещу които е воювал. Председателят на парламента Георги Пирински окачестви Альоша като символ на победата на човешкото над мракобесието.

Пловдивският митрополит Николай, също член на Инициативния комитет за тържествата, отслужи заупокойна молитва за загиналите незнайни войни. Дъщерята на живия протопит на Альоша – Алексей Скурлатов, Нелла Алексеевна, присъства на зарята на хълма Бунарджика заедно с делегация от Алтайска област.