1 300 деца във водна ваканция
1 300 деца във водна ваканция / netinfo
1300 ученици от ЕГ”Пловдив” /бившата Английска/ са разпуснати принудително тази сутрин, сигнализираха родители. В ЕГ “Иван Вазов” / Руската”/ часовете на първата смяна са намалени на 20 минути.

Причината е продължаващото два дни и половина безводие в района, обясни помощник-директорът на Английската Нели Нончева. Тя уточни, че са спазили препоръката на РИОКОЗ и децата са освободени от занятия, за да не пламне епидемия. От вторник наобед вода е имало само за час вчера. По-голям е проблемът с над 200 нощуващи в общежитията деца, които разчитат на минерална вода от магазина, обясни Нончева.

И в двете училища очакват следобед втората смяна да има нормални учебни занятия.

От ВиК обаче прогнозират възстановяване на захранването най-рано в 15.30 ч. От там категорично отрекоха плъзналите сред родители слухове, че безводието е заради наднормени количества манган във водата. След включването на подменения водопровод на бул. “България” във вторник от напора на водата по част от неподменените търби са се получили пробиви, обясниха от ВиК. Две аварии са били отстранени вчера, но днес е възникнала нова в района на къмпинга на 4-ти километър. Техниката работи от тъмно, очакваме да възстановим подаването на вода около 16 ч., заяви за Дарик радио управителят на ВиК Пловдив Красимир Цветков. Той уточни, че в момента екипи на дружеството отводняват авариралия участък, тъй като са изтекли огромни количества вода, които възпрепятстват на багерите да работят.