Зелен лимон в центъра на Плевен? Защо не!
Зелен лимон в центъра на Плевен? Защо не! / Снимки: Дарик Плевен

Екзотично дръвче, отрупано с малки зелени плодове може да видите в центъра на Плевен около Водната каскада. На вид, цвят, вкус и мирис малките плодчета напомнят лимони, но зелени. Това установи репортер на Дарик, след като, естествено, дегустира предпазливо качествата на необичайните зелени топчици. Подобно дръвче в Плевен няма - е, поне на нас не ни е известно.

Според познавачи, дивият лимон вирее най-добре в райони с тропически и субтропически климат. Може да се отглежда и в саксия, да се насади от семка или чрез вкоренен резник, но задачата не е лесна за изпълнение. Затова и се изумихме при вида на лимоновото дръвче до каскадата. Грижовна човешка ръка е подпряла натежалите от плод клони, за да не се счупят, и сега растението се отблагодарява щедро с реколта.

Зелен лимон в центъра на Плевен? Защо не!
netinfo

Каква ще е съдбата на плодовете не можем да знаем, още повече, че зеленият лимон /или още лайм/ е една от основните съставки в редица коктейли - без него не минават нито мохито, нито Куба либре. Обикновено със зелен лимон се консумира текилата. Бирата често се сервира със зелен лимон в Мексико, както и в някои други страни. Сокът от лайм се използва и в някои безалкохолни напитки.

Справка в интернет показва, че за защита от скорбут през 19 век моряците всеки ден взимали цитруси като лайма. По-късно е открито, че този техен положителен ефект се дължи на съдържанието на витамин C в тях.

Заради зеления лимон има и специално създадена през 2002 год. асоциация с името Association For A Better Lime Experience. Организацията се стреми да популяризира зеления лимон в ежедневното готвене, а членовете й вярват, че именно този цитрус е най-ароматният и вкусен.