Завърши конгресът на Международната федерация по кореспондентен шах
Завърши конгресът на Международната федерация по кореспондентен шах / netinfo

Албуми на Плевенска област подари областният управител Цветко Цветков на участниците в 61-ят конгрес на Международната федерация по кореспондентен шах, на който Плевен беше домакин от 21 до 26 септември. Проявата се провежда за първи път в България, тя премина под патронажа на председателя на ДАМС Весела Лечева и областния управител Цветко Цветков, а председател на организационния комитет за провеждане на конгреса е депутатът Румен Петков.

Гости на областната администрация бяха почетният председател на Международната федерация по кореспондентен шах Алан Боруел, Ерик Рух, маркетинг-директор, двамата световни шампиони по кореспондентен шах - Тунч Хамарад и д-р Фриц Баумбах и Мол ван Ериен, почетен член. Те благодариха за невероятната подкрепа, която са срещнали по време на посещението си в България, както и изразиха задоволство от факта, че има толкова много последователи на кореспондентния шах в страната ни. Преди време шампионите и победителите са били по-малко, тъй като се е играело по пощата, разказаха гостите. Но за разлика от 19-и век, когато за картичките на кореспондентните шахматисти са използвани специално наети вагони, днес техниката чрез компютрите и интернет предлага по-бързи начини за игра на шах.

"Провеждането на този конгрес в Плевен е чест за мен, защото допринася за утвърждаването на града ни като място за международни изяви, включително и спортни, а това е една от моите цели като областен управител", подчерта в приветствените си думи към гостите Цветко Цветков.