Заводът за картон в Никопол има нов собственик
Заводът за картон в Никопол има нов собственик / netinfo

Джордж Фрейдж, президент на фирма G.F.F., е новият собственик на завода за картон в Никопол. Сделката беше изповядана вчера, след което инвеститорът представи намеренията си на среща при областния управител на Плевен Цветко Цветков.

Според плевенския губернатор, ще бъдат разкрити около 300 нови работни места, което сериозно ще помогне основно на общините Гулянци и Никопол, където безработицата през последните години е висока. Инвестиционните намерения на новия собственик предвиждат да се монтират най-добрите технологии за производство на санитарна хартия, както и да се газифицира производството. Най-близката дестинация, откъдето това може да стане, е химическият завод в Турну Мъгуреле, вече е проведена среща между инвеститора в Никопол и ръководството на химическия завод в Румъния. Газифицирането на производството на никополския завод е възможно през тръба, която ще минава под река Дунав, и в рамките на десетина дни очакваме да бъде готово предложението за техническите параметри, уточни Цветко Цветков.

Според Джордж Фрейдж по-голямата част от инфраструктурата е непокътната, което прави обекта идеален за производството на хартия. Намеренията на новия собственик са да се замени производството на многослоен картон с ново производство – малограмажна хартия, опаковъчни продукти, индустриални ролони – “бизнес към бизнес”, както и продукти за широко потребление като тоалетна хартия, кухненски рола, салфетки.

По предварителни разчети в стартирането на завода за година – година и половина ще се инвестират 3-4 млн. евро. На втория етап от работата на завода ще бъдат разкрити допълнително работни места и ще се направят още инвестиции за около 4 млн. евро.