Започват проверки на ЧСИ в цялата страна?
Започват проверки на ЧСИ в цялата страна? / dariknews.archive

Започват проверки на канторите на частните съдебни изпълнители в цялата страна. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители /КЧСИ/ Георги Дичев.

Затягането на контрола над канторите на частните съдебни изпълнители ще се осъществява чрез прилагане на наредба за финансовия контрол над дейността им, както и чрез въвеждане на електронна система за единна база данни. Toва ще са част от основните точки, които ще се обсъждат на националната oтчетна конференция на камарата, която се провежда в Пловдив.

В 35 кантори в страната са установени порочни практики, свързани с нарушаване на Гражданско-процесуалния кодекс през последната година, уточни Дичев.

На заседание на камарата ще бъде обсъдено дали проверката, която стартира, ще обхване само частните съдебни изпълнители, при които са установени нарушения или всичките близо 200 кантори в цялата страна. Членовете на контролната комисия са действащи съдебни изпълнители. Те ще бъдат избрани на общо събрание на камарата.

Чрез въвеждането на единна електронна деловодна система в камарата също ще може да се извършва допълнителен контрол върху работата на частните съдебни изпълнители. Част от тази система за мониторинг и контрол са кадровите дела, които ще съдържат цялата история за всеки съдебен изпълнител, за да може контролните органи да имат пълна информация, когато разглеждат преписки срещу тях.

Това е деловодна вътрешна програма, а не регистър с база данни за длъжници, кредитори и фирми. Така Георги Дичев отговори на въпроса дали това не допуска злоупотреби с конфиденциална информация.

Още по темата слушайте в предаването "Седмицата" на Дарик в събота - 30 януари, което започва в 10:00 часа.