lov
lov / dariknews.bg
Вече текат номинациите за ежегодната персонална награда „Ловешки меч”, съобщават от община Ловеч. Статуетката се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта на отличието е да стимулира изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата в община Ловеч, да се отдаде заслуженото внимание, обществена гласност и признание на този, който има най-голям принос в културния живот.
 
В конкурса може да бъдат номинирани отделни творци в областите литература, театрално изкуство, музика, танцово изкуство, изобразителни изкуства, журналистика. За участие се представят мотивировка на кандидатурата, кратка биография на автора, авторски материал или друг аудиовизуален материал, удостоверяващ художествения факт.
 
С наградата се удостоява творец за конкретно произведение или художествен факт с траен характер и реален принос в културния живот на общината за периода от 1 април на предходната година до 1 април на текущата. Награда не се присъжда посмъртно или при липса на значим художествен факт.
 
Предложенията може да се дават от културни институти, творчески съюзи и сдружения, дружества и формации, медии, неправителствени организации, издателски къщи, клубове, фондации, инициативни комитети на граждани и физически лица. Всяка организация има право да номинира само по един творец за всяка от шестте области. Предложения не може да се правят от самите кандидати. Няма да бъдат разглеждат предложения, получени след 1 април.
 
Кметът назначава комисия от представители на общинския съвет и на администрацията, по един независим експерт, специалист във всяка област – творци, критици, дейци на културата. Комисията е председателствана от зам.-кмет на община Ловеч. Тя определя носителя на наградата по няколко критерия - номинираните да са свързани с Ловешка община и да имат принос за опазването и развитието на културно-историческото наследство, висока художествена стойност на предлагания творчески продукт, самите те да са ярки творчески личности, новаторство и оригиналност на художествения факт. Решението на комисията се утвърждава от кмета на Ловеч.
 
Комисията може да направи предложения до градоначалника за удостояване на заслужили млади творци или дебютанти с почетни отличия, както и за удостояване на деец на културата за цялостен принос в културния живот на Ловеч с почетно отличие.
Наградата „Ловешки меч“ се връчва от кмета на тържествена церемония по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.