Започва събирането на местни данъци и такси в Ловеч
Започва събирането на местни данъци и такси в Ловеч / netinfo

Кампанията за събиране на местните данъци и такси в Община Ловеч ще стартира на 31 март, затова информират от пресцентъра на институцията. Размерът на местните данъци и такси за 2008 г. ще бъде на минималната ставка, разрешена от закона.

Сроковете за плащане на данък сгради, данък превозни средства и такса битови отпадъци са за І и ІІ вноска - от 31 март до 30 юни, за ІІІ вноска - до 30 септември, ІV вноска - до 30 ноември. За патентния данък І и ІІ вноска съвпадат – 31 март до 30 април, ІІІ вноска - до 31 юли, а ІV вноска - до 31 октомври. На предплатилите за цялата година в срока на І и ІІ вноска се прави отстъпка от 5 на сто.

Ползват се и облекчения за данък недвижими имоти. За имот, който е основно жилище , данъкът се дължи с 50 на сто намаление; за имот, който е основно жилище на лице с намалена трудоспособност данъкът e със 75 на сто намаление.

Има облекчения и за данък превозни средства. За лек автомобил, собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, и с обем на двигателя до 1 800 куб.см и с мощност до 74 kw се освобождава от данък. Заплащането на данъците и таксите може да става в касата на Община Ловеч или по банков път.