Започва Роженският събор - и Плевен се включва
Започва Роженският събор - и Плевен се включва / Sofia Photo Agency

Традиционният събор на Рожен привлича днес стотици хиляди хора след 9-годишна пауза. 401 каба гайди ще огласят родопските поляни при откриването от 10:30 часа с участието на Валя Балканска, Петър Янев и кукери. В тридневната програма ще се включват над 8 000 участници от фолклорни групи и ансамбли. Организаторите обещаха през цялото време да звучи истинска българска фолклорна музика, без никакви оттенъци на чалга.

Започва Роженският събор  и Плевен се включва
netinfo

На Роженските поляни за трите дни се очаква да преминат над 350 000 души. Входът за събора и паркинга са безплатни, обявиха организаторите. Няколко плевенски състава ще се включат в грандиозното събитие.В петък на сцените на Рожен ще се представят участниците от Начално училище „Отец „Паисий" - гр. Плевен с ръководител Силвия Хайдърска. Индивидуалната изпълнителка Ралица Хайдърска участва със „Седнали ми са терзии", „Тръгнала е Дена", „Ой, Дано"
Същият ден в програмата ще участват и самодейците от НЧ „Никола Вапцаров - 1908" - Червен бряг с ръководител Иван Цветков. При индивидуалните изпълнители Станислав Радославов ще се представи с „Три села" и „Там, дето има". Читалището ще бъде представено и от Фолклорна танцова формация „Феникс", която ще изпълни „Женски шопски танц" и „Шопско настроение". А Фолклорно трио „Феникс" излиза на сцената със „Сълнцето трепти, захожда" и „Влезнала е Гинка"

В събота в събора на Рожен ще се представи и НЧ „Никола Вапцаров - 1928" - с. Ракита, община Червен бряг. От името на читалището участва Група за автентичен фолклор с ръководител Тихомир Станков. Групата ще изпълни „Слънцето трепти, заода" и „Татьова Белка Гроздана".
Този ден в събора участва и Фолклорна формация „Гергана" с ръководител Гето Ценковски от НЧ „Борба - 1896" - гр.Кнежа. Те ще представят „Еленино" и „На мегдана".

В последния ден на събора неделя в програмата на събора ще се включи и НЧ „Светлина - 1905" - с. Вълчитрън, община Пордим. Дамската фолклорна група „Славей" с ръководител Йордан Лазаров при читалището ще изпълни „Слънчице грее", „Китчице, моме хубава" и „Зарад тебе, моме, мори".

Сред участниците от Плевенско на Рожен в този ден са и самодейците от НЧ „Ламби Кандев - 1893" - гр.Искър. При индивидуалните изпълнители Румен Марков ще представи „Зашумяла е гората" и Фолклорни мелодии на гайда.

Хотелите и къщите за гости в района на Рожен отдавна са резервирани, места няма никъде. Автобуси за събора ще има от Чепеларе и от Устово. Групи от Плевен също се стягат да пътуват.

Съборът тази година очаква посетителите си с богата и интересна програма. Ще има надсвирване, в което ще участва и емблемата на последния Роженски събор гайдарят Бай Стою. В алеята на занаятчиите пък ще могат да се видят как се правят гайди.
Част от програмата ще бъде и специален конкурс "Надиграване в Рожен", където най-добрите танцьори от всички групи, които участват във фолклорния конкурс ще мерят сили, за да докажат кой е най-добър в играта на ръченица и на различни видове хора.

Над 200 полицаи и жандармерия, заедно с повече от 100 души частна охрана ще охраняват тридневния празник.