Започва пролетното обследване на водните обекти
Започва пролетното обследване на водните обекти / archiv.DarikNews

На основание на членове от Закона за администрацията, Закона за водите и Закона за защита при бедствия, областният управител назначи Междуведомствена комисия с председател арх. Бойко Балтаков - зам. областен управител. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Задачата на Междуведомствената комисия ще бъде да обследва техническото и експлоатационно състояние и аварийното планиране на водните обекти - язовири, ВиК системи, кариери за добив на инертни материали и други хидротехнически съоръжения, на територията на областта. Комисията ще трябва също да обследва и проводимостта на речните легла и състоянието на бреговете на реките и крайбрежните заливаеми ивици, както и да осъществи контрол за нерегламентирани дейности в заливаемите зони на речните корита.

Проверките ще протекат по предварително определен график и трябва да бъдат извършени в срок, съответно до 20 май и до 20 октомври 2013 г. След извършване на проверките, експертите ще изготвят протоколи с констатации, предписания и срокове за изпълнение. Пролетната проверка започва на 4 април като началният обект на обследване ще бъде проводимостта на река Златна Панега от село Радомирци до Червен бряг.

Членове на Междуведомствената комисия са представители на Областна администрация - Плевен, Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението", Басейнова дирекция за управление на водите в Дунавски район с център Плевен, „Напоителни системи" ЕАД, клон „Среден Дунав", Областна дирекция „Земеделие", Регионална инспекция по околната среда и водите, Областно пътно управление, Регионална дирекция по горите- Ловеч, НЕК ЕАД Предприятие „Язовири и каскади" и представители на съответната общинска администрация, определени от Кмета на съответната община.