Започва обучението на преброителите за Плевенско
Започва обучението на преброителите за Плевенско / снимка: Дарик Плевен, архив

Обучението на преброителите, които ще участват в пробното преброяване в Плевенска област, ще започне в 9.00 часа в зала "Плевен" на 25 август. Това съобщи за Дарик директорът на Териториалното статистическо бюро Стоян Стоянов.

Ще бъдат обучени 50 преброители и 11 контрольори, които ще осъществят пробното преброяване на територията на област Плевен - част от жк Сторгозия на  Плевен и с. Гривица. Обучението ще проведат експерти от НСИ - София - Стефка Блажева и Лидия Сандева и експерти от ТСБ Плевен - Емилия Тодорова и Катя Йорданова.

За първи път населението на България може да се преброи по Интернет. От 08.00 часа на 1 септември до 08.00 часа на 7 септември всеки на територията на страната ще може да преброи себе си и семейството си по Интернет. След това Информационна система „Преброяване" ще бъде затворена и от 08.00 часа на 7 септември до 20.00 часа на 14 септември близо 200 преброители ще посетят домовете на над 35 000 души в трите области - Плевен, Велико Търново и Стара Загора. При пробното преброяване ще бъде обхванато около 0.5% от населението на страната, като целта е да се тества инструментариума, методиката, преброителната карта, Информационна система „Преброяване" и др.

Същинското преброяване на населението и жилищния фонд ще се проведе през март 2011 година.

Обучението на всички преброители за областите Плевен, Велико Търново и Стара Загора ще продължи и на 26 август.