Започва Криле за всички
Започва Криле за всички / netinfo

Над 30 души с увреждания от цялата страна ще летят по време на започващия днес на летателна площадка „Бохот-LM” шести фестивал на леката авиация „Криле за всички” 2008. Това каза за Дарик Върбан Мончев от плевенската организация на хората с увреждания.

Ръководството на Община Плевен е отпуснало 1 500 лв., с които ще бъдат покрити разходите по настаняването, храненето, както и таксите за полет. Хората с увреждания ще имат възможност да летят днес по време на демонстрациите с мотоделтапланери и с леки самолети.

Целите на фестивала са да се популяризират авиационните идеи сред младите хора и населението на Плевенска област, да се представят възможностите за професионално и любителско летателно обучение, летене и самолетостроене. Ще участват авиолюбители, авиационни учебни центрове, както и собственици на летателни апарати от цялата страна.

Очаква се в авиофестивала край Плевен да се включат около 20 мотоделтапланера и 15 самолета. Ще бъде показан първия двуместен, създаден изцяло у нас, автожир (хибрид между хеликоптер и самолет), който е все още в процес на изпитание. Разработката е на авиомоделиста Николай Николов от Правец. Другата новост, която ще е в самолетостроенето, е на аероплани Дар. Те са разработили и за първи път на “Криле за всички” ще покажат изцяло тяхна разработка – ултралек едноместен самолет.

Ако условията са благоприятни, се предвижда в единия от дните на фестивала – 6 или 7 септември, да се проведат и демонстративни скокове с парашут. Това уточни председателят на плевенското Авиационно сдружение „Криле” Илиян Иванов.