/ dariknews.archive

От 6-ти до 9-ти юни за първи път в България ще се проведе Международен акордеонен фестивал „Акордеомания 2019“, на който домакин ще бъде град Плевен. Уникалният фестивал предлага в четири дни международен конкурс, акордеонна академия, концерти и контакти с едни от най-големите имена в акордеонното изкуство.

dariknews.archive

Международно жури от Русия, Франция, Сърбия и България ще оценява участниците в конкурса, като за първи път в България ще се проведе официална селекция на изпълнители с право за участие във финала на Trophée Mondial, който ще се проведе тази есен в Португалия. Виртуозите Юрий Шишкин, Фредерик Дешамп, Пламен Димитров и Ангел Чакъров ще представят неограничените приложения на акордеона в различните музикални жанрове.

Престижни награди за Арт школа „Колорит” от „Малък Битолски Монмартър” 2019 (СНИМКИ)

Програмата и целите на фестивала бяха представени в пресклуба на БТА в Плевен от неговите създатели Ценка Тодорова и Румен Тодоров, които са преподаватели по акордеон в НУИ“Панайот Пипков“ – Плевен.

dariknews.archive

С тях бяха и членове на компетентното неждународно жури, което ще работи с участниците в конкурса, който ще се проведе в рамките на фестивала: Фредерик Дешамп от Франция, доц. Д-р Добромир Митев – преподавател в НМА“Панчо Владигеров“, Юри Шишкин - изпълнител на баян и композитор от Русия и Ангел Димитров - преподавател в АМТИ-Пловдив. Румен Тодоров поясни, че журито няма председател, защото всички негови членове са авторитетни и световно признати акордеонни педагози.

dariknews.archive

„Целта ни е да развиваме акордеонното изкуство и затова такъв международен форум ще даде тласък и мотивация на нашите ученици за музикална кариера. От една страна идеята е да помогнем на класовете по акордеон в Плевен и в България, а от друга страна идеята ни е, фестивалът да стане визитна картичка на Плевен, като се надяваме той да стане традиционен“, каза Румен Тодоров.

Програмата на фестивала включва и концерти, които ще бъдат провеждани всяка вечер от 19:00 часа в зала „Катя Попова“ в Плевен. Програмата на първия концерт, който е тази вечер включва изпълнения на класическа музика от Юри Шишкин - баян.

Директорът на ДKT „Иван Радоев“ получи награда за режисура от Международен фестивал

Виртуозни изпълнения на забавна и фолклорна музика ще прозвучат във втората концертна вечер. Те ще бъдат поднесени на публиката от Ангел Чакъров, който е ръководител на Ансамбъл "Загоре" и Пламен Димитров. 

dariknews.archive

Последният - закриващ концерт на фестивала ще бъде в събота - 8 юни като в него ще участват всичките лауреати - носители на първите награди от отделните категории. 
Над 60 са записаните участници на възраст от 6-7 г. като горна граница няма и до момента най-възрастният е малко над 40-годишен.

Сред тях има и чуждесттранни учстници. „Чуждестранните ни участници не са много, но са много качествени“, каза Румен Тодоров. Сред тях са изпълнители на акордеон от Босна и Херцеговина, Сърбия, Русия и франция. В конкурса ще се включи и атрактивният състав от Молдава – Ансамбъл „Концертино Акордеон бенд“.

„Ние всички ще подкрепяме подобни събития, защото те възпитават. Ако искаме да променим нещо, трябва да започнем от публиката – повече деца и публика да идва на такива концерти, да се докосват до този професионализъм.

Фестивалът „Акордеомания 2019“ ще бъде още едно събитие от съществено значение за развитието на културата на плевенчани и Плевен може да е изключително горд с това, че в дългия списък на фестивали се включва още едно много сериозно професионално събитие“, каза зам.-директорът на НУИ“Панайот Пипков“ Николай Михайлов.
Вижте пълната програма на Международния акордеонен фестивал „Акордеомания 2019“ ТУК