Започна подмяната на водопровода в центъра на Плевен
Започна подмяната на водопровода в центъра на Плевен / netinfo

Подмяна на един от основните водоснабдителни клонове от мрежата на Плевен в централната градска част започна днес. Символичната първа копка направиха областният управител Цветко Цветков и изпълняващият временно длъжността кмет на града инж. Огнян Цанев.

Проектът е финансиран от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и има за цел да бъде подменен един от основните водоснабдителни клонове от мрежата на Плевен, възстановяване на уличната и тротоарната настилка и благоустрояването им. Трасето на ремонта е от моста на река Тученишка при Музейния комплекс, през ул. “Стоян Заимов”, по ул. “Мусала” и ул. “Димитър Константинов” до ул. “Иван Вазов”.

Съществуващият сега водопровод е изграден от стоманени тръби, които са корозирали и дават много аварии. Това е причина за значителни загуби на вода и често нарушаване на водоподаването. Новият водопровод ще бъде изграден чрез смесена техника от полиетиленови тръби с висока плътност, предвидени са връзки с водопроводите по прилежащите напречни улици, както и подмяна на отклоненията на съществуващите консуматори и връзката им с новия водопровод. Ще се поставят и достатъчно спирателни кранове с цел осигуряване на възможност за изключване на определени участъци от него, без това да доведе до прекъсване на водоподаването към консуматорите.

Още за ремонта чуйте от директора на ВиК Плевен инж. Митко Спасов в звуковия файл.

Във връзка с ремонта ще се наложи временно затваряне на части от някои улици, уточни инж. Огнян Цанев. В момента, в който се затвори участъка от спирката на училище “Цветан Спасов” до кръстовището зад сградата на Общината и Областна администрация, движението и на тролеите ще бъде пренасочено по бул. “Христо Ботев”.

Предвижда се ремонтът на водопровода да приключи до началото на месец октомври.