Започна обсъждането на защитена зона Велчево
Започна обсъждането на защитена зона Велчево / netinfo

Започна обсъждането на проекта на заповед за защитена зона по директивата за птиците от екологичната мрежа НАТУРА 2000 “Велчево”, съобщават отпресцентъра на РИОСВ Плевен. Зоната обхваща землищата на общините Троян, Априлци, Севлиево и Габрово. Общата площ е 23 107,514 дка.

Предмет на опазване в защитена зона “Велчево” са следните видове птици: Ливаден дърдавец, Сив кълвач, Червеногърба сврачка и други. Защитената зона се обявява с цел опазване и поддържане на местообитанията на тези видове птици за постигане на тяхното благоприятно природозащитно състояние. Също така и за възстановяване на местообитания на видове птици, за които е необходимо подобряване на природозащитното им състояние.

Проектът на заповедта може да бъдат намерен в страницата на МОСВ и е на разположение в РИОСВ Плевен. В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проекта на заповедта забрани и ограничения на дейности.