Започна обновяването на най-проблемния път в областта
Започна обновяването на най-проблемния път в областта / archiv.DarikNews

С пожелания за спорна работа на строителя и хубаво време, на 13 септември стартира рехабилитацията на 26 километра третокласна и второкласна пътна инфраструктура в област Плевен. На церемонията в центъра на село Българене присъстваха областният управител Иван Новкиришки, ръководителят на проекта от Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Бисер Йорданов, кметове и гости.

Започна обновяването на найпроблемния път в областта
netinfo

Проектът „Лот 34 Рехабилитация и реконструкция на път III-3002 Българене - Стежерово - Божурлук от км 0+000 до км 20+624.75 и път II-13 - Граница Враца - Кнежа от км 67+300 до км 72+194, област Плевен" се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и републиканския бюджет чрез ОП „Регионално развитие". Дължината на трасето Българене - Стежерово - Божурлук е 20,625 километра и е главна инфраструктурна връзка на община Левски с областите Плевен и Велико Търново. Вторият участък - от Кнежа до границата с област Враца, е с дължина 4,894 километра. Срокът за приключването на строително-монтажните работи е 90 дни.

Започна обновяването на найпроблемния път в областта
netinfo

В двата участъка не е извършван основен ремонт от средата на 80-те години на миналия век. Пътните отсечки ще бъдат рехабилитирани по нова технология, така нареченото „студено рециклиране".
„Чрез този нов метод ще бъдат използвани на 100% съществуващите материали в пътната конструкция, което е един от най-ефикасните процеси за рехабилитация на пътна настилка от гледна точка на икономическа ефективност и носимоспособност на пътя", обясни инж. Бисер Йорданов. Той разясни, че студеното рециклиране позволява, след като съществуващите материали се подготвят и се добави допълнително свързващо вещество, да останат в пътната конструкция и по този начин се получава нов път с необходимите якостни показатели. 

Започна обновяването на найпроблемния път в областта
netinfo

Изпълнител на обекта е „Пътни строежи - Велико Търново"АД. Стойността на договора за строително-монтажните работи е 12 709 633 лева с ДДС. Строителният надзор ще осъществи „ТРИ ЕС" ЕООД. Договорът с дружеството е за 384 132 лева с ДДС.

"За мен, да бъде ремонтиран пътят Българене - Ореш - Свищов е огромно щастие, защото от дълги години е направо опасен. Жителите на селото търпяхме несгодите от големите дупки, неравностите и грохотът от тежките машини, преминаващи по пътя. Така че за нас тази оперативна програма е благодат, защото ще бъде осъществена една наша мечта - пътят да бъде рехабилитиран. Надяваме се строително-ремонтните работи да бъдат качествено изпълнени", каза пред журналисти кметът на Българене, Симеонка Мусакова. И определи започващите дейности като добра инвестиция за Българене.

Кметицата обясни, че през годините - особено през последните десет - по този път са ставали много пътни инциденти, като по-тежките са били извън селото, където дупките по асфалта са като ями.

Започна обновяването на найпроблемния път в областта
netinfo