Започна извънредната имунизация срещу морбили и в Ловешко
Започна извънредната имунизация срещу морбили и в Ловешко / netinfo

Получена е доставка от 1 000 дози ваксина срещу морбили, паротит и рубеола за разпоредена от Министъра на здравеопазването извънредна имунизация срещу морбили, информират от РИОКОЗ Ловеч.

Първият етап на имунизационната кампания в Ловешка област стартира от първи март в селата Бежаново, Ъглен, Дерманци, Микре и Каленик. Те са определени като населени места със съсредоточено предимно ромско население с по-нисък обхват с редовни ваксини, в това число и ваксина срещу морбили. През последните месеци в тези села е регистрирано и текучество на общопрактикуващи лекари през последните месеци.

Извънредната имунизация се провежда за всички, навършили 13 месечна до 20-годишна възраст. Тя е безплатна за пациентите. Ще се провежда от личните лекари на лицата, а тези, които нямат личен лекар, ще се обхванат от имунизационни екипи на РИОКОЗ. Във връзка с кампанията на кметовете и кметски наместници от населените места е представен график за провеждането на имунизацията и дните за посещение на имунизационния екип.

За Бежаново, Ъглен, Дерманци, Микре и Каленик трябва да приключи до 30 март тази година. РИОКОЗ призова родителите да съдействат и активно да водят децата за имунизация.