Зам.-министърът на здравеопазването доц. Костадинова ще посети УМБАЛ
Зам.-министърът на здравеопазването доц. Костадинова ще посети УМБАЛ / sxc.hu

Зам.-министърът на здравеопазването доц. Тодорка Костадинова ще посети днес УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен, съобщават от пресцентъра на здравното заведение. Посещението на зам.-министър Костадинова е във връзка с усвояването на европейски средства като до края на седмицата тя ще посети общо 10 държавни болници в страната.

Целта на срещите е да се окаже помощ на лечебните заведения при изготвянето на проектните предложения по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-08/2010 „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации". Общият размер на средствата, които ще се усвоят е 148 млн. лв. От тях 126 млн. лв. (85 %) се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие и около 22 млн. лв. (15 %) от националния бюджет. За държавните болници са предвидени 79.9 млн. лв. от тези средства. Останалите ще се изразходват за медико-социалните домове в страната и за обновяването на лъчеапаратурата.

За финансиране ще могат да кандидатстват близо 20 болници. С тези средства ще се подпомогне преструктурирането на болничната система у нас. Финансирането ще се използва за изграждането на високотехнологични болници в цялата страна, каквито в момента има само в София, Варна и Пловдив.