Зам.-министър Деница Николова: С 200 млн. лв. реновираме паметници на културата
Зам.-министър Деница Николова: С 200 млн. лв. реновираме паметници на културата / svetlomira.anastasova

"В новия програмен период предстои да вложим над 200 млн. лв. в туристически обекти с национално и световно значение", обяви в Ловеч зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, която е и ръководител на управляващия орган на оперативна програма „Региони в растеж" /ОПРР/. С подкрепата на Министерството на културата са идентифицирани около 1000 паметници на културата.

„Хубавото е, че с тези проекти можем да стимулираме икономическа активност на местно ниво. Дава се и възможност, туристическият продукт да бъде популяризиран чрез различни туристически борси. Така че в тази посока са направени необходимите стъпки не само да обновим конкретна туристическа атракция, но и да я рекламираме по начин, по който тя наистина да има добавена стойност за туристите", посочи Николова.

По думите й, управляващият орган на ОПРР към настоящия момент има изключително добра подготовка и кондиция за новия програмен период. Общините трябва да подготвят своите инвестиционни програми, които да започнат да подават от есента, те да бъдат одобрявани и проектите да стартират своето изпълнение. 39 са големите градове, които могат да получат финансиране от над 1,3 млрд. лв. до 2020 г., припомни Деница Николова. Тя изрази увереността си, че средствата ще бъдат усвоени по по-добър начин, много по-интегрирано, с много по-големи ефекти за общините.

„Вече не работим на парче, това е най-важното. Оттук нататък имаме визия за развитие на градовете и тя предстои да бъде осъществена с част от ресурса по ОПРР, но и с помощта на всички останали оперативни програми, както и с националния бюджет", каза още ръководителят на управляващия орган. По този начин се цели намаляване на междурегионални различия, за да няма големи икономически, демографски и социални разлики между Северозападния и останалите райони на страната.

В Ловеч зам.-министър Деница Николова участва в тържественото откриване на обекти, реализирани по проект за развитие на туристическите атракции. Финансирането е по оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. с над 4,7 млн. лв.

С инвестицията са реставрирани и социализирани за туристически посещения Старата градска баня „Дели Хамам", превърната в единствен на Балканите виртуален музей на водата, и Ловешката крепост. По проекта е доставено и атракционно влакче, на което Деница Николова имаше удоволствието да е сред първите пътници.