Заловиха 13-годишен автокрадец с богато минало
Заловиха 13-годишен автокрадец с богато минало / dariknews.archive

На 6 ноември 2014 година в 07.20 часа в Първо РУП Плевен е постъпил сигнал от 32-годишен от Плевен, че е откраднат собствения му лек автомобил "Фолксваген Пасат", паркиран на улица "Неофит Бозвели" в Плевен.

Потърпевшият е уведомил полицията, че от друг негов лек автомобил "Пежо", паркиран на същата улица е откраднат контактния ключ за лекия автомобил "Фолксваген Пасат". Сезирана е Районна прокуратура - Плевен.

Незабавно са предприети оперативни действия и противозаконно отнетия автомобил е намерен в местността "Табакова чешма" - без липси и повреди. Установен е извършителят на двете престъпления - 13-годишен от Плевен. По случая е образувано досъдебно производство.

Това не е първото противозаконно отнемане на дееца. В биографията си 13-годишният е записал над 10 кражби на коли. С него продължително са работили инспектори от детската педагогическа стая. Многократно е разговаряно с родителите му. Има налагани възпитателни мерки и има обществен възпитател.

Превантивната работа не е оказала нужното въздействие и затова му е наложена по-тежка мярка по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни - чл.13, ал.1, т.11 - «настаняване в социално педаогогически интернат». Има съдебно решение на Плевенски Районен съд от 7 октомври 2014 година, и сега се изчаква регламентирания срок за обжалване и след това съдебното решение, заедно с другите документи ще бъдат изпратени в Местната комисия за борба с противообщестевните прояви на малолетни и непълонлетни при Община Плевен. Впоследствие материалите ще бъдат изпратени в Министерство на образованието. След получаване на писмо от Министерството на образованието за настаняване в интернат, 13-годишният ще бъде приведен в социално заведение.