Заличиха Нова Плама от Търговския регистър
Заличиха Нова Плама от Търговския регистър / dariknews

На заключително събрание на кредиторите на "Нова Плама", което се проведе преди Великденските празници, единодушно беше приет заключителния доклад на синдиците за извършените разпределения на сумите събрани от осребряването на имуществото на дружеството.

Плевенският Окръжен съд прие за установено, че масата на несъстоятелността е изчерпана, тъй като в производството по несъстоятелност, цялото имущество на длъжника е осребрено и получените суми са разпределени между кредиторите с приети вземания при условията и реда на чл.722 от ТЗ и въз основа на влезлите в сила сметки за разпределение.

С решението си от 16 април 2014 г. Окръжен съд-Плевен прекрати производството по несъстоятелност на „Нова Плама" като постанови заличаване на дружеството от търговския регистър. С това решение съдът прекрати и правомощията на тримата синдици, както и действието на общата възбрана.

Бившата рафинерия „Нова Плама" е в несъстоятелност от 1998 година. Общата сума от продажбата на движимото и недвижимо имущество на фирмата възлиза на 45 млн. Лева като основната част от средствата са от осребряването на производствената площадка на рафинерията, вила на фирмата в парк "Кайлъка" и профилакториум.

Силвия Кръстева - съдия в Окръжен съд-Плевен потвърди, че всички суми са раздадени на кредиторите и в момента в банковата сметка на Нова Плама има 32 лева и 25 стотинки.

2000 работници и служители в рафинерията получиха заплатите си както и сумите, дължими към НАП. Останалите пари са разпределени на банки и фирми, кредитори на „Нова Плама.

Решението подлежи на въззивно обжалване в 7- дневен срок от обявяването му в търговския регистър пред Великотърновския Апелативен съд.