Законът не плаши подпийналите водачи
Законът не плаши подпийналите водачи / netinfo

Четирима пияни шофьори са заловени в Плевенско за два дни, съобщават от полицията в града. На 15 ноември в село Долни Луковит е спрян за проверка лек автомобил «Фолксваген Голф», чийто 26-годишен водач шофирал без свидетелство за правоуправление и в нетрезво състояние. Алкотестът е отчел 1.73 промила алкохол в кръвта му.

В същото село е заловен и 28-годишен с лек автомобил «Мазда», който седнал зад волана с 1.24 промила алкохол в кръвта и без книжка. В с. Коиловци пък е хванат 53-годишен плевенчанин с 1.34 промила алкохол.

Рекордьорът е 54-годишен водач от село Бръшляница, който управлявал «ВАЗ» с 2.35 промила алкохол. Той е заловен вечерта на 16 ноември. Шофирането в нетрезво състояние е една от най-честите причини за пътни инциденти. Алкохолът забавя и влошава реакциите при шофиране.

Допустимият праг в България и в повечето страни от Европейския съюз е 0.5 грама на литър кръв или 0.5 промила, припомнят от полицията.За седналите зад волана с алкохол в кръвта над допустимите граници се прилагат санкции- отнемане на точки и глоба.

При алкохолно съдържание над 1.2 промила водачът подлежи на съд по Наказателния кодекс и възможна присъда до една година лишеване от свобода. Ако някой е бил вече осъден по този текст и бъде хванат повторно, санкцията е до две години затвор.

Страните в Европейския съюз, които допускат шофиране с по-високи промили от тези у нас, са Ирландия, Италия, Люксембург и Великобритания - 0.8 промила. Швеция пък е страната с най-строг режим от едва 0.2 промила допустима алкохолна концентрация на водачите.