Задържаният шеф на ДАИ остава в ареста
Задържаният шеф на ДАИ остава в ареста / БГНЕС.архив

След петчасово заседание спецсъдът остави в ареста директора на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Той е обвинен, че е ръководил престъпна група, която се е занимавала с подкупи, "продавала" правилно решени изпити за шофьори.

В ареста освен Цветанов остават и Венцислав Генов, Емил Иванов, Пламен Ангелов, Тихомир Вълчев. Спрямо Цветелина Дойчинова и Иван Иванов съдът постанови мярка за неотклонение „домашен арест".

Според съдия Пламен Панайотов, за петимата, които остават в ареста има опасност да извършат ново престъпление, ако са на свобода.

Съдът смята, че престъпната организация е добре очертана, има редица доказателства в тази насока. Освен това може да има и още обвинени.

От събраните доказателства ставала ясна ролята на всеки в схемата, а ако са на свобода, можело да повлияят на свидетели. Голяма част от разпитаните, предимно служители в агенцията, разказали за това как работела схемата. Давани били листчета с имена.

Трийсет и два тома доказателства представи Специализираната прокуратура пред съда по разследването за корупционната схема в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

Около година директорът на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов и още няколко негови подчинени са били обект на следене със специални разузнавателни средства, бе обявено в съдебната зала. Това е ставало на няколко етапа, за да не бъде нарушаван законът.

Цветелин Цветанов, Венцислав Генов, Емил Иванов, Пламен Ангелов, Тихомир Вълчев, Цветелина Дойчинова и Иван Иванов бяха задържани преди дни по обвинения за участия в организирана престъпна група, "продадени" изпити и вземане на подкупи.

За ръководител на групата прокуратурата сочи Цветанов. От съда той поиска да бъде освободен от ареста. Защитникът на Цветанов - Звезделин Лазаров, посочи, че оставането на клиента му в ареста би се възприемало като правораздаване, а не като правосъдие.

В показанията на агентите от ДАНС Лазаров не видя доказателства за нито едно деяние от страна на клиента му. Не ставало и ясно как Цветанов е определен за ръководител на организираната престъпна група. Защитникът допусна Цветанов да има врагове, защото още при встъпването си в длъжност е подал сигнали към ДАНС за корупция.

 

Един от основните свидетели е шофьорът на Цветанов. Показания са давали и служители на агенцията от различни градове на страната.