Задържаха съпричастен към атентата през септември в Плевен
Задържаха съпричастен към атентата през септември в Плевен / dariknews.bg

37-годишният Йордан Колев беше задържан от служители на ГДБОБ, след претърсване на два адреса в Калофер, на които той е пребивавал, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Бившият офицер от армията е задържан за съпричастност към опита за атентат срещу бизнсмен от Плевен, извършен на 10 септември, когато в града на посещение беше премиерът Бойко Борисов.

Иззети са два незаконно притежавани бойни пистолета, пистолет "Макаров", флоберова пушка с оптичен мерник, значително количество боеприпаси, пет запалки за гранати, бикфордов шнур, част от тротилова пресовка, различни взривни смеси, които биха могли да се използват за изготвяне на самоделно взривно устройство.

Намерени са също 1,5 кг марихуана, голямо количество синтетични наркотици и кокаин. Процесуално-следствените действия са предприети във връзка с установяването на съпричастността на задържания към поставянето на самоделно взривно устройство в Плевен на 10 септември тази година.

В хода на проведените оперативни действия по случая, на 26 септември бяха задържани четирима съпричастни към извършеното престъпление: И.И. на 40 г., криминално проявен за документни престъпления и измама, М.П. на 32 г., криминално проявен за хулиганство и данъчни престъпления, Д.Л. на35 г. и М.С. на35 г. - криминално проявен за обсебване и грабеж.
Малко по-късно бе установен и поръчителят на деянието - Н.Н. на 35 г. - криминално проявен за контрабанда и обсебване.

На петимата беше наложена постоянна мярка „задържане под стража". Според събраната информация, в основата на случая стоят неизяснени бизнесотношения.

На 10 октомври, при последваща акция спецслужителите задържаха още двама от групата - столичаните К.Г. на 24 и В.Н на 33 години - криминално проявен за притежаване на наркотици. При претърсване от жилищата им бяха иззети телефонни апарати и СИМ-карта, използвани при подготовката за направата на самоделното взривно устройство, и в които е била поставяна СИМ-картата, открита в него. Намерени бяха още боен пистолет със заличени номера, както и голямо количество марихуана.

Спецоперацията в Калофер се провежда под наблюдението на прокуратурата. Йордан Колев е задържан за срок от 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 213 А, 354 А и 339 от НК. Действията по разследването продължават.