Задържаха поредните телефонни измамници
Задържаха поредните телефонни измамници / netinfo

Двама телефонни измамници са задържани от органите на реда в Плевен, при опит да измамят криминалист от Първо РПУ в града, занимаващ се с разследването на този вид престъпления.

На 3 октомври около 17.40 часа едиият от заловените, 28-годишен от село Орешак, се обадил на служебния телефон на полицая като се представил за негов племенник и му обяснил, че е задържан от служители на МВР за извършено тежко пътно-транспортно произшествие, при което е блъснал младо момиче. Разказал, че следовател ще му помогне, а за да се спестят усложненията с полиция и прокуратура и му дал негов мобилен телефон. На този номер „вуйчото” трябвало да се обади до 10 минути за да бъде уточнен начинът на предаване на парите. Когато полицаят се свързал с мнимия защитник му били поискани 3 000 лева за „освобождаването” на роднината, а ако сумата не може да се събере по спешност били достатъчни като първа вноска и 1 500 лева.

28-годишният е задържан при предаване на парите пред болнично заведение. У него е намерен мобилния телефон, от който е осъщестен разговорът. Минути по-късно криминалисти от РПУ Левски са задържали и съучастникът му – 30 годишен от Троян, от когото са иззети два мобилни апарата. Измамниците са задържани за 24 часа. Допълнителна проверка установила, че те са осъждани. Образувано е досъдебно производство.