Задържаха иманяри, шетали из Врачанско и Плевенско
Задържаха иманяри, шетали из Врачанско и Плевенско / снимка: пресцентър на МВР

Служители на ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група, която се занимавала с иманярски разкопки и търговия с движими културни ценности, съобщават от пресцентъра на МВР. В акцията на служители от сектор „Трафик на културно-исторически ценности" към ГДБОП са участвали и служители от териториалните звена на дирекцията във Враца и Плевен. 

Групата иманяри била поставена "под контол" от антимафиотите от близо месец, а за установяването на престъпната й дейност е използвано сателитно наблюдение. Лидер на иманярите е 32-годишен мъж, който заедно с още други четирима извършвали незаконни разкопки в археологически обект „Вариана". Те не само прекопавали землището на село Лесковец, но и организирали търговията с намерените антични предмети, сочи проведеното разследване по случая.

В жилищата на мъжете в Гулянци и селата Лесковец и Остров антимафиотите са намерили 83 антични монети, 42 апликации, множество фибули, катарами и висулки. Сред античните предмети криминалистите открили и 8 костени игли и фрагменти от ранна керамика. Иманярите били оборудвани с три металотърсачи и незаконен газов пистолет с боеприпаси към него.

Четирима от групата са задържани за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.