Задържаха двама за грабеж на злато и пари
Задържаха двама за грабеж на злато и пари / sxc.hu

Двама мъже са с наложена мярка за неотклонение "домашен арест", след като са разкрити като извършители на грабеж, съобщават от полицията. Инцидентът е станал още през пролетта - на 19 май.

В 6.20 часа в полицията в Червен бряг е дошъл 36-годишен местен жител, собственик на златарско ателие. Той  заявил, че малко по-рано е причакан и нападнат на партерния етаж във входа от двама мъже. Те били с плетени маски на главите, с прорези за очите. Единият бил скрит до пощенските кутии и пръснал в очите на жертвата със спрей, а вторият го ударил с тръба по ръката и главата. Нападателите отнели от мъжа малко куфарче със златни накити с общо тегло около 1 килограм, сумата от 300- 400 лева, около 30 грама златни заготовки и лични документи, след което избягали. З6-годишният е произвел 11 изстрела със законно притежаван пистолет по посока на оттеглящите се грабители.

След проведени оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че извършители на престъплението са 27-годишен от Ясен, криминално проявен, с две регистрации за грабежи в големи размери и акцизни стоки без бандерол. Помагал му 24-годишен мъж от Плевен, с две регистрации за престъпление по транспорта и придобиване и държане на наркотици. Намерени са плетените маски, направеният ДНК-профил е потвърдил самоличността на престъпниците. Мъжете са направили самопризнания.

Първоначално двамата са задържани за 24 часа, после са приведени в следствения арест в Плевен. Към момента със съдебно решение мярката им за неотклонение е променена в "домашен арест". По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198 от НК. Полицейските действия са под непосредственото ръководство на Окръжен прокурор.