petle
petle / dariknews.archive
11 спектакъла включва програмата на второто издание на Кукления фестивал "Шарено петле", който ще се проведе от 4 до 8-ми юли в Плевен. От днес - 26-ти юни на касата на ДКТ"Иван Радоев" могат да се получат покани за посещение на всички спектакли, които ще се играят в залата на Драматичния театър в Плевен в рамките на фестивала. Броят на поканите е ограничен - до 4 на семейство за спектакъл. Опитът от миналата година показва, че в дните на провеждането си, Фестивалът за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле" е посетен от над 4000 зрители.
Програмата на второто издание на "Шарено петле" беше представена пред журналисти от началника на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова, директора на ДКТ „Иван Радоев” Васил Василев и Калина Вагенщайн - директор на Фондация „Арт Офис”. На срещата присъства и един от творците – Християн Бакалов, който ще представи в последните дни на фестивала артистичен експеримент, съчетаващ визуално изкуство, движенчески театър и пърформанс, наречен "PURE-ЧИСТО".

petle
dariknews.archive

Сред акцентите на петдневното събитие са култовият мюзикъл „Авеню Кю” на Столичния куклен театър, независимите спектакли „Аз, Сизиф” и „Кокошка с брошка”, всеки от които е имал няколко десетки участия във фестивали на три континента; носителят на тазгодишната наградата „Икар” за куклено изкуство „Филифьонката, която вярваше в бедствия” по Туве Янсон, както и иновативната по форма и съдържание инсталация на Християн Бакалов „PURE”, изграждането на която започна още днес.

instal
dariknews.archive

За най-малките зрители са предвидени интерактивни представления и ателиета за изработка на кукли.
По време на срещата, Стефка Григорова подчерта, че организирането на подобно на кукления фестивал събитие означава гледане на много хора и институции в една посока, споделяне на общи цели в бъдещето и уважение на свършеното в миналото. Тя не пропусна да отбележи, че финансови проблеми са попречили тазгодишният фестивал да бъде организиран и с международно участие.

petle
dariknews.archive

"Програмата на второто издание на „Шарено петле” опитва да отрази най-новите тенденции в развитието на кукленото изкуство, представят се част от най-добрите продукции от изминалия театрален сезон, като се стреми да задоволи интереса на различни възрастови групи зрители", допълни Калина Вагенщайн.

petle
dariknews.archive

На свой ред директорът на ДКТ"Иван Радоев" Васил Василев благодари на Община Плевен за добрата съвместна работа. Той добави, че "Шарено петле" тази година ще се проведе и в присъствието на международен наблюдател. Васил Василев изрази надежда, "Петлето" на плевенския Куклен театър да се сдобие скоро със свой собствен дом.

petle
dariknews.archive

Тази година афишът включва 11 прояви в продължение на пет дни, събитията ще се състоят в различни пространства на ДКТ „Иван Радоев”, както и на открито пред него. Нито едно представление няма да бъде отложено заради лошо време, за всяко има вариант да се провежда и на закрито в театъра.

Всичките спектакли са част от последния сезон на Куклените театри в София, Бургас, Видин, Стара Загора, както и на Център за изкуствата "Родопи", Пъпетс Лаб и АРТ ЛЕНД.
Фестивалът „Шарено петле” има собствена фейсбук страница, където ще се публикува ежедневно информация за предстоящите спектакли, издадени са подробни каталози, които ще се разпространяват и в електронен вариант.

Всички представления, включени в програмата на "Шарено петле" са безплатни!