За пръв път български екип направи урологична операция с “Да Винчи”
За пръв път български екип направи урологична операция с “Да Винчи” / Медицински университет Плевен

В Университетската болница в Плевен за пръв път у нас български екип е направил две урологични операции с робота Да Винчи. Това съобщи днес професор Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен. По думите му, това е постижение в българската медицинска наука, което ще бъде вписано в учебниците по медицина след няколко години.  

Българският екип е оперирал мъже на 59 и 60 години с рак на простата. Интервенциите са извършени под ръководството на професор Отавио Де Кобели от Европейския Онкологичен Институт в Милано. При този вид операции възстановяването на пациентите е много бързо, без разрез и травма и няма болезненост, посочи доц. Цветин Генадиев, един от лекарите извършили безкръвните операции.

Професор Горчев поясни, че за сега държавата финансира само гинекологичните операции с Да Винчи, но той ще внесе предложение в Министерството на здравеопазването да се финансират и урологичните операции. Стойността на една урологична процедура е около 11 хил. лв.

В плановете на проф. Горчев за следващите година-две влиза и закупуването на втори робот Да Винчи защото този, с които се работи сега ще бъде много натоварен тъй като с него се извършват и гинекологични и урологични операции.